Pretraži

KOMŠIJE VAM KRADU WI-FI? Otkrivamo 3 načina kako da ih izbacite sa mreže

Hi-Tech
0
Photo: pixabay.com

Bežična veza sa internetom ne koristi samo onima koji koriste telefone i tablete. To je ono što omogućava desktop računaru na spratu i pametnom TV-u u podrumu, gde nema Ethernet portova, da obavljaju posao i strimuju sadržaj.Takođe koordinira vaše sigurnosne kamere i druge pametne uređaje. Kada neko koristi vašu Wi-Fi mrežu bez vašeg znanja, to može usporiti vašu upotrebu sopstvene mreže. To čak može da vas natera da prekoračite ograničenje na planovima ISP-a sa merenjem.

Važno je da znate kako da nekoga izbacite sa vašeg Wi-Fi-ja kada mu tamo nije mesto. Da biste nekoga izbacili sa svoje Wi-Fi mreže, najbrži, najlakši i najsigurniji način je da promenite lozinku svoje mreže u drugu, jaku lozinku. Moraćete da unesete novu lozinku na svim svojim bežičnim uređajima.

Kako znati da li je neko neovlašćen na vašoj mreži?

Prvi znaci neovlašćenog korisnika na vašoj Wi-Fi mreži uključuju sporije brzine interneta, prekidi videa ili zvuka u strimingu ili potpuno izbacivanje sa mreže. Možda biste želeli da pozovete svog internet provajdera i pitate da li je bilo problema, usporavanja ili radova na popravci u vašem području trenutno ili nedavno. Ako ih nije bilo, trebalo bi da počnete da da razmatrate neovlašćenog korisnika kao mogući uzrok.

Photo: Pixabay

Photo: Pixabay

 

Kako izbaciti nekoga sa Wi-Fi-ja?

Promenite lozinku

Najjednostavniji i najefikasniji (u većini slučajeva) način da nekoga izbacite sa svoje Wi-Fi mreže je da promenite lozinku svoje mreže.

Filtriranje MAC adrese

Svaki uređaj koji želi da se pridruži vašoj mreži ima određenu MAC adresu. Možete podesiti ruter da proverava MAC adresu svakog uređaja koji pokušava da se prijavi i odbije sve koji se nalaze na listi poznatih uljeza. Ovo je crna lista, a vi kreirate listu. Alternativno, možete podesiti ruter da odbije sve uređaje osim onih na unapred određenoj listi poznatih i dobrodošlih uređaja. Ovo se zove stavljanje na belu listu. Zajedno, ove tehnike su poznate kao filtriranje MAC adresa. To je donekle pouzdana tehnika. Uljez može zaobići crnu listu jednostavnim pridruživanjem vašoj mreži pomoću drugog uređaja, a stavljanje na belu listu može se zaobići korišćenjem virtuelne privatne mreže (VPN). Preporučuje se kombinovanje nove lozinke i filtriranja MAC adrese.

Resetujte ruter

Većinu vremena kada pokušavate da izbacite nekoga sa vašeg Wi-Fi-ja, lopovi su oportunisti. Oni koriste prednost poznavanja ili pogađanja vaše lozinke (ili činjenice da je niste koristili). Ponekad su, međutim, vešti hakeri. Ako dotični uljez zna kako da napravi backdoor u vašem ruteru, ni nova lozinka ni filtriranje MAC adrese neće pomoći. Moraćete da resetujete ruter na podrazumevana podešavanja. Izgubićete sve postavke koje ste postavili, pa snimite svoja podešavanja pre nego što kliknete na dugme da biste resetovali ruter. Resetovanje će očistiti sve promene u softveru koje je uljez napravio.

Vaše mrežno korisničko ime i lozinka će se vratiti na fabrička podešavanja. (Ove podrazumevane vrednosti treba da budu odštampane negde na vašem ruteru.) Prijavite se koristeći podrazumevane vrednosti i ponovo unesite svoja podešavanja, uključujući lozinku koju nikada ranije niste koristili. Imajte na umu da će različite marke rutera imati veb interfejse koji izgledaju malo drugačije, ali svi imaju funkcije i kontrole o kojima smo ovde razgovarali. Sada ste spremni da nekoga izbacite sa svog Wi-Fi-ja.

 

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech