Pretraži

ISCURILI PODACI: Meta mora da plati kaznu od 265 miliona evra

Hi-Tech
0
Photo: Pixabay/Artapixel

Meta je kažnjena sa 265 miliona eura jer nije sprečila da milioni brojeva mobilnih telefona i drugih podataka korisnika Facebook-a budu kompromitovani na internetu.To je druga kazna za kompaniju koju je izrekla Irska komisija za zaštitu podataka (DPC) u poslednjih nekoliko meseci. Kazna od 405 miliona eura izrečena je u septembru. Samo u poslednjih 18 meseci, Meta je zaradila kazne u visini od skoro milijardu eura.

Kazna stiže kao posledica curenja podataka 533 miliona korisnika Facebook-a u aprilu prošle godine. Podaci koji su procureli obuhvatali su brojeve telefona, datume rođenja, adrese elektronske pošte i lokacije. Takve informacije mogu da se iskoriste u phishing i drugim napadima. Privatne informacije sudija, zatvorskih službenika, socijalnih radnika, novinara i drugih objavljene su na internetu, saopštila je DPC.

Kada se curenje dogodilo, Meta je za napad okrivila „hakere“, ali je irski regulator rekao da kompanija nije ispunila obaveze GDPR-a o „zaštiti podataka prema dizajnu i podrazumevanoj vrednosti“. U saopštenju se navodi da su se drugi organi za zaštitu podataka u EU “složili sa odlukom DPC-a“.

Meta navodi da je problem rešen još 2019.godine. Kompanija navodi da će razmotriti odluku DPC-a, ali još nije odlučila da li će se žaliti. „Neovlašćeno prikupljanje podataka je neprihvatljivo i protiv je naših pravilima“, dodao je portparol kompanije.

Prošle godine, DPC je kaznila WhatsApp sa 225 miliona eura jer nije pružio detalje o tome kako deli podatke korisnika Evropske unije sa Facebook-om. Takođe, kompanija je kažnjena sa 17 miliona eura zbog 12 odvojenih kršenja podataka i sa 405 miliona eura zbog narušavanja podešavanja privatnosti dece na Instagram-u.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech