Pretraži

Ilon Mask izgubio 200 milijardi svog bogatstva

Hi-Tech
0
Screenshot: Youtube/TED

Najveći deo Musk-ovog bogatstva vezan je za Teslu, čije su akcije pale za 65% u 2022. Potražnja za Teslom je oslabila pošto je konkurencija proizvođača automobila porasla prošle godine. Kompanija je propustila svoje ciljeve rasta i smanjila proizvodnju u Kini.Dokazi o smanjenom interesu kupaca automobila za Teslu postali su očigledni prošlog meseca nakon što je kompanija objavila retku prodaju u pokušaju da očisti zalihe.

Investitore su uznemirili popusti, zbog čega su akcije pale za 37% u decembru. Kritičari su dugo dovodili u pitanje da li je Tesla ikada vredela prema procenama trilion dolara koju je imala na početku 2022. Na svom vrhuncu, Tesla je vredela više od 12 najvećih proizvođača automobila na planeti zajedno. Tesla je završila godinu vrednu 386 milijardi dolara, što je i dalje mnogo veće od svojih rivala proizvođača automobila, ali daleko manja od Apple-a, Microsoft-a, Google-a i Amazon-a.

Maskova kupovina Twitter-a za 44 milijarde dolara nije pomogla ni Teslinim akcijama ni Musk-ovom ličnom bogatstvu. Musk, najveći Teslin akcionar, prodao je Tesline akcije u vrednosti od 23 milijarde dolara otkako je njegovo interesovanje za Twitter postalo javno u aprilu. Tesline akcije bi se mogle oporaviti, a Musk bi ponovo mogao da postane najbogatija osoba na svetu. Ali Musk-ova reputacija kao genija nanela je ozbiljnu štetu 2022. godine, skoro istu štetu koliko i njegovo lično bogatstvo.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech