Pretraži

Facebook ukida sistem za prepoznavanje lica

Hi-Tech
0
Photo: Pixabay.com

Više nećete biti automatski prepoznati na fotografijama ako ste uključili ovu funkciju, a Facebook će izbrisati preko milijardu šablona za prepoznavanje lica. Automatski alternativni tekst opisi za osobe sa oštećenim vidom takođe će prestati da imenuju osobe otkrivene na fotografijama.

Kompanija je saopštila da je donela odluku nakon “rastuće zabrinutosti” oko šire upotrebe prepoznavanja lica, uključujući “neizvesnost” u vezi sa regulacijom tehnologije.

Iako je Meta veruje da bi prepoznavanje lica i dalje moglo da bude od pomoći u nekim situacijama, kao što je dobijanje pristupa zaključanom nalogu, smatra se da je „uži“ pristup koji je više orijentisan na privatnost bolji od šire strategije. Na primer, prepoznavanje na uređaju ne bi zahtevalo deljenje podataka sa spoljnim serverima.Meta (nekada Facebook) imao je ranije tužbu za privatnost zbog prepoznavanja lica koja ga je koštala 650 miliona dolara 2020. godine i verovatno sada ne želi da se to ponovi.

Vlade u rasponu od Massachusetts-a do Evropske unije ili su usvojile ili snažno razmatraju barem delimičnu zabranu korišćenja prepoznavanja lica. Facebook-ov sistem prihvatanja možda nije eksplicitno u suprotnosti sa tim zakonima, ali poruka je jasna: sistemi za prepoznavanje lica širokog spektra nisu baš dobrodošli.

Kako sada stoji, Meta nije sama. Amazon sada ima zabranu na neodređeno vreme svoje platforme Rekognition, a Google je od 2018. godine odbio da prodaje tehnologiju prepoznavanja lica. Iako Meta nije u potpunosti odustala od koncepta, očigledno je željna da bude viđena kao napredna i nastavlja da popravlja svoju reputaciju privatnosti.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech