Pretraži

DVAPUT TREPNI DA ZUMIRAŠ! Nova kontaktna sočiva će nas stvarno pretvoriti u robote!

Hi-Tech
0
Photo: pixabay.com

Koliko tehnologija brzo napreduje pokazuje i najnoviji izum sa Univerziteta u Kaliforniji, koji bukvalno pomera granice realnosti.

——————– Sponsored ——————–


Sva pomagala koja smo dosad koristili, naočare, sočiva, proteze.., ipak su pomagala prve generacije, a ova nova sočiva, koja spadaju u pomagala druge generacije, mogla bi postati prva stvar koja će masovnom proizvodnjom izbrisati razliku između nas i robota.

Obična sočiva koriste samo zakone fizike i prelamanja svetla, dok pomenuta pomagala koriste digitalnu tehnologiju i zaista nude mogućnost nalik na onu koju pamtimo iz filmova o kiborzima i robotima.

Kontaktna sočiva koja mogu da zumiraju na komandu su nešto što bismo mogli da očekujemo u naučno-fantastičnim filmovima. Međutim, naučnici sa univerziteta California San Diego, uspeli su baš to da naprave u stvarnosti, piše PC press.


Oni su kreirali kontaktna sočiva koja odgovaraju na komande i mogu da zumiraju na dupli treptaj oka.

Da bi postigli to, naučnici su morali da izmere elektrookulografičke signale koji se generišu kada oči naprave određeni pokret (gore, dole, levo, desno, treptaj, dupli treptaj). To su povezali sa mekanim biomimetričkim sočivima koja direktno reaguju na te električne impulse. 

Sočiva su u stanju da menjaju svoj fokus u zavisnosti od generisanog signala. Time je obezbeđeno da ona  bukvalno zumiraju na komandu koja se svodi na treptaj oka.

Naučnici veruju da ova inovacija može da se iskoristi kao osnova za vizuelna protetička pomagala (veštačke oči), za naočare koje će menjati dioptriju, ali i da će svoju primenu naći i u robotici budućnosti.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech