Pretraži

BUDITE OPREZNI: Korisnici WhatsApp-a i Telegrama najviše na udaru preveranata

Hi-Tech
0
Photo: pixabay.com

Cilj je krađa osetljivih podataka poput bankovnih podataka, podataka o kartici i podataka za prijavu.

Prema Google-ovom Izveštaju o transparentnosti, tehnološki gigant je otkrivao prosečno 46.000 novih phishing web lokacija svake nedelje u 2020. Porast upotrebe interneta zajedno sa pandemijom, takođe je doveo do novih phishing napada. Drugi izveštaj pokazao je da je rad na daljinu otkad su se ekonomije zatvorile u borbi protiv COVID-19, otvorio nove mogućnosti za sajber napade.

Podaci koje je objavio Kaspersky Internet Security for Android users, otkrili su da je najveći udeo otkrivenih zlonamernih linkova između decembra 2020. i maja 2021. poslat putem Whatsapp-a (89,6%), a zatim Telegrama (5,6%). Viber je bio na trećem mestu sa udelom od 4,7%, a Hangouts je imao manje od jedan odsto.Kaspersky je otkrio da je najveći broj zlonamernih linkova u Whatsappu delimično posledica činjenice da je to najpopularniji messenger na svetu, jer nudi najjednostavnije načine za deljenje poruka velikom broju ljudi odjednom, što obezbeđuje brzo širenje zlonamernih poruke.

Budnost u kombinaciji sa anti-phishing tehnologijama je pouzdan alat u borbi protiv phishinga u aplikacijama za razmenu poruka. Kako smanjiti rizik od prevara na aplikacijama za razmenu poruka?

Budite oprezni i potražite pravopisne greške ili druge nepravilnosti na linkovima;
Uobičajena je praksa „lančane šeme“, kada prevarant traži od korisnika da deli link sa svojim kontaktima, što drugim korisnicima izgleda legitimno, ako je od osobe koju poznaju. Budite oprezni i ne delite sumnjive linkove sa kontaktima;
Čak i ako je poruka ili mail stigao od jednog od vaših najboljih prijatelja, setite se da su i njihovi nalozi mogli biti hakovani. Budite oprezni u bilo kojoj situaciji. Čak i ako vam se poruka čini prijateljskom, budite oprezni prema linkovima i prilozima;
Instalirajte pouzdano bezbednosno rešenje i sledite njegove preporuke. Bezbednosna rešenja će automatski rešiti većinu problema i upozoriti vas ako je potrebno.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech