Pretraži

APPLE VIŠE NIJE TOLIKO POPULARAN: Xiaomi se više prodaje na tržištu telefona

Hi-Tech
0
Photo: Pixabay.com

Prvo mesto za prodaju u trećem kvartalu 2020. godine i dalje neprikosnoveno drži Samsung sa skoro 81 milion prodatih telefona (22 procenta tržišta). U odnosu na prošlu godinu, to je povećanje od 2,2 posto.

Huavei i dalje drugi

Uprkos poteškoćama zbog američkih sankcija, Huavei je uspeo da održi drugo mesto sa skoro 52 miliona prodatih telefona (14,1 procenat tržišta). Međutim, sankcije su učinile svoje, pa je u odnosu na isti period prošle godine ovaj brend telefon doživeo pad prodaje od čak 21,3 odsto.U prvom mestu probio je još jedan kineski proizvođač Xiaomi, koji je uspeo da pretekne Apple. Xiaomi je ostvario i najveći rast prodaje, od čak 34,9 procenata, sa ukupno prodatih 44,4 miliona telefona (tržišni udeo od 12,1 posto).

Apple je sada na četvrtom mestu, sa 40,6 miliona prodatih telefona i padom prodaje od 0,6 odsto. Na petom mestu je Oppo, sa skoro 30 miliona prodatih telefona. Ova „velika petorka“ pokriva više od dve trećine ukupnog svetskog tržišta u trećem kvartalu, tako da su svi ostali proizvođači daleko iza njih.

Spor oporavak tržišta

Gartner je rekao da se tržište mobilnih telefona polako oporavlja, iako je i dalje u zaostatku u odnosu na prošlu godinu. Ipak, pad je sad daleko manji (samo 5,7 procenata) nego u prvom i drugom kvartu, kada je zaostatak bio veći od 20 procenata. Oporavku je najviše doprinela „skoro normalna“ situacija u Kini, koja je uspela da konsoliduje proizvodnju. Najveći dobitnik u celoj ovoj situaciji je Xiaomi, koji je uspeo da iskoristi prednost stvorenih poteškoća u kojima se našao Huavei, ali i činjenica da je Apple „promašio“ svoj uobičajeni septembarski termin za predstavljanje novih modela iPhone-a (koji je bio pomeren za oktobar).

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech