Pretraži

Apple ima novu funkciju COVID propusnice

Hi-Tech
0
Photo: Pixabay

Apple telefon kao COVID propusnica

Apple Wallet nudi jednostavno rešenje za dostupnost COVID propusnica. Da ne bismo kopali po e-mailu, tražili papir sa kodom, Apple nam je ponudio jednostavno softversko rešenje. Naime, u okviru Apple Walleta unesemo naš sertifikat i jednostavno pokažemo tamo gde je potrebno.

Apple je najavio da će ova opcija biti ponuđena u okviru budućeg ažuriranja softvera za iPhone. Nova funkcija se oslanja na međunarodni standard SMART Health Cards, koji se već koristi u nekoliko država za izradu dokaza o vakcinaciji. Sama kartica se potpisuje privatnim ključem i kreira se javni ključ za verifikaciju vaših podataka.Novi iOS 15 već nudi skladište za poverljive informacije poput podataka o vakcinaciji ili rezultate testova u okviru aplikacije Health i koristi se navedenim standardom. Sam zapis je moguće očitavati QR kodovima.

Apple obećava visok stepen privatnosti za sve podatke

Kompanija neće imati pristup uvezenim ili deljenim zapisima. Sa druge strane, svi podaci moraju da budu širfovani kako bi se bezbedno preneli i skladištili na drugo mesto. Apple ne može da vidi vašu kartu za vakcinaciju niti može da vidi kako i gde ste je koristili. Korisnik mora da da „odobrenje“ pre nego što se ovaj podatak podeli sa aplikacijama trećih strana.

Apple još uvek nije precizirao kada će ova opcija i softversko ažuriranje biti dostupno, ali svakako se očekuje svakog narednog dana.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech