Pretraži

Rekvizit iz jedne od najpopularnijih serija svih vremena prodat za 1,5 miliona dolara: Fanovi pokazali da su i dalje opsednuti ovom dramom

Popcorn
0
Credit: JLPPA / Bestimage / Profimedia

Replika čuvenog Gvozdenog prestola iz HBO serije „Igra prestola“, bazirane na delima Džordža R. R. Martina, prodata je na aukciji za neverovatnih 1,49 miliona dolara preko aukcijske kuće Heritage Auctions.

Visoka sedam stopa, originalna verzija Gvozdenog prestola koja je korišćena na turneji, napravljena je od oslikane plastike i dragulja kako bi se verno rekreirao fiktivni izgled prestola, koji je, prema priči, stvoren topljenjem mačeva pomoću zmajevog daha.

Ako ste fan serije „Igra prestola“, sigurno znate šta Gvozdeni presto simbolizuje i koliku moć nosi. On je bio suština cele priče i razlog zašto je serija postojala, s obzirom na to da simbolizuje borbu za prevlas i moć u celoj seriji.

Ova aukcija, pod nazivom „Heritage Auction“, održana je prošlog četvrtka do subote u Dalasu. Na prodaji nije bio samo Gvozdeni presto, već i 900 drugih predmeta, uključujući oklop, mačeve i oružje, nakit i mnoge druge značajne rekvizite iz popularne HBO serije.

Foto: Youtube printscreen/GameOfThrones

Fanovi „Igre prestola“ bili su spremni da potroše velike svote novca tokom aukcije, a ukupna vrednost predmeta dostigla je 21 milion dolara. Najskuplji predmet bila je replika Gvozdenog prestola, koji je nakon šestominutnog nadmetanja prodat za 1,49 miliona dolara.

Heritage Auctions je u nedelju objavio da je događaj prikupio 21,1 milion dolara od više od 4.500 ponuđača. Ova aukcija je druga najuspešnija zabavna aukcija koju su organizovali, odmah iza rekorda postavljenog prodajom predmeta Debi Rejnolds 2011. godine.

„Od trenutka kada smo u septembru pokrenuli aukciju za ‘Igru prestola’, bilo je jasno da će ovo privući pažnju svih,“ izjavio je Džo Matalena, izvršni potpredsednik Heritage Auctions. „Ovo su izvanredna blaga koja su napravili kostimografi i rekviziteri nagrađeni Emi nagradama, koji su neumorno radili na prilagođavanju prelepih romana Džordža R. R. Martina.“

„Izuzetno smo zadovoljni rezultatima ove aukcije za neke od najprepoznatljivijih memorabilija iz serije ‘Igra prestola’,“ dodala je Dženet Graham Borba, izvršna potpredsednica produkcije HBO-a. „Ovi fanovi su i dalje strastveni kolekcionari, i zahvalni smo njima i našim partnerima iz Heritagea što su ovu aukciju učinili velikim uspehom.“

Poznati mač Džona Snoua, Duga kandža, prodat je za 400.000 dolara, dok je njegova uniforma Noćne straže, uključujući teški plašt, prodata za 337.500 dolara.

Iako su početne ponude bile između 500 i 20.000 dolara, mnogi predmeti su prodata za mnogo više. Ovo je posebno važilo za kostime koje su nosile Lene Hidi kao Sersei Lanister i Emilija Klark kao Deneris Targarjen.

Foto: Youtube printscreen/Mr. Anybody

Serseina grimizna somotska haljina iz njene poslednje scene prodata je za 137.500 dolara, što je 122.500 dolara više od početne cene, dok je Denerisino sivo kožno odelo dostiglo cenu od 112.500 dolara, što je 100.000 dolara više od početne ponude.

Podjednako su bili popularni oklopi, naročito oni sa vidljivim oružjem. Oklop Džejmija Lanistera iz Kraljevske garde, zajedno sa čuvenim mačem Zakletvodržac, prodat je za 212.500 dolara, dok je njegov crni kožni oklop prodat za 275.000 dolara. Oklop Gregora „Planine“ Klegana iz Kraljičine garde takođe je prodat za 212.500 dolara.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Povezane vesti

Najnovije iz Popcorn