Pretraži

Netfliksova serija ne prestaje da izaziva skandale: Oglasio se jedan od braće ubica iz dokumentarca, a ovih 10 istinitih detalja je malo ko znao

Popcorn
0
Foto: Youtube printscreen/Netflix

Najnovija Netflix hit serija Rajana Marfija „Monsters“ naišla je na osude zbog brojnih netačnosti u vezi sa slučajem ubistva i suđenja Lajlu i Eriku Menendezu — ali šta je u seriji zapravo bilo tačno?

Druga sezona popularne Netfliksove serije, koja je premijerno prikazana 19. septembra, uključuje poznatu glumačku postavu kao što su Nikolas Čavez, Kuper Koč, Havijer Bardem, Klo Sevinji, Nejtan Lejn, Ari Grejnor, Dalas Roberts i Lesli Grosman.

Monsters se fokusira na istinitu priču o Lajlu (Čavez) i Eriku (Koč), koji su osuđeni za ubistvo svojih roditelja 1989. godine. Tokom njihovog suđenja koje je privuklo veliku pažnju javnosti, braća su optužila svoje roditelje, Hozea i Kiti, za fizičko, emocionalno i seksualno zlostavljanje, što je, prema njihovim rečima, dovelo do ubistva.

Dan nakon što je serija počela da se emituje, jedan od braće, Erik, je osudio produkciju. „Verovao sam da smo prevazišli laži i štetne prikaze Lajla, stvorivši karikaturu Lajla zasnovanu na strašnim i očiglednim lažima koje su prisutne u seriji,” pročitalo se u Erikovoj izjavi, podeljenoj na Lajlovoj Fejsbuk stranici. „Mogu samo da verujem da su to namerno uradili. S teškim srcem kažem da verujem da Rajan Marfi ne može biti toliko naivan i netačan u vezi sa činjenicama iz naših života da bi to učinio bez loše namere.”

Marfi je, s druge strane, branio način na koji Monsters prikazuje više perspektiva.

„Mislim da je interesantno što je izdao saopštenje a da nije ni pogledao seriju. Zaista je teško — ako je to tvoj život — gledati svoj život na ekranu,” rekao je za Entertainment Tonight istog meseca. „Ako pogledate seriju, rekao bih da se 60 do 65 odsto sadržaja fokusira na zlostavljanje i ono što tvrde da im se desilo. Mi to radimo vrlo pažljivo, dajemo im priliku da ispričaju svoju priču i da o tome govore na sudu.”

Dok gledaoci i dalje analiziraju koje od prikazanih scena nisu istinite, u nastavku smo izdvojili pregled scena koje su zasnovane na stvarnim događajima (spoiler alert!):

Iznenađujući detalj sa sahrane

Kao i većina Marfijevih serija, Monsters je koristio nekoliko muzičkih numera. Pesma „Girl I’m Gonna Miss You” od Milli Vanilli bila je upečatljiva kada je fikcionalni Lajl izabrao da je pusti na sahrani svojih roditelja jer je dobro izražavala njegova osećanja.

Lajl, koji je u stvarnosti bio zadužen za oproštajni govor, zaista je pustio ovu pesmu na sahrani svojih roditelja.

Lajlova ćelavost

Jedna dramatična scena u prvoj epizodi prikazuje kako se Kiti svađa sa Lajlom pre nego što mu skine tupe sa glave. Lajlov gubitak kose nastavlja da bude problem i nakon njegovog hapšenja, i on se opsesivno trudi da zadrži tupe.

Randova knjiga iz 2018. godine navodi ovaj trenutak kao jedan od razloga zbog kojih su Lajl i Erik došli do tačke pucanja pre nego što su ubili svoje roditelje.

„To je bio njegovo tupe koji je skinut poput brutalnog skalpiranja,” pisao je Rand. „Skidanje je zahtevalo poseban rastvarač. Kada ga je Kiti strgnula, Lajl je osetio ogromnu bol.”

Lajl je počeo da gubi kosu još kao tinejdžer, a Hoze ga je čak vodio da mu naprave tupe. Tokom suđenja je rečeno da je Hozeovo navodno zlostavljanje izazvalo toliki stres kod Lajla da je gubitak kose bio posledica toga.

„Odbrana je tvrdila da je prizor starijeg brata bez kose i iznenadna svesnost o njegovoj ranjivosti i sramoti nagnala Erika da prizna Lajlu svoju duboku tajnu,” navodi se u članku iz Vanity Faira u vreme suđenja. „Da ga je njihov otac seksualno zlostavljao 12 godina.”

Foto: Youtube printscreen/Netflix

Njihovo priznanje Erikovom terapeutu

Erik i Lajl su uhapšeni nakon što je njihov terapeut, dr L. Džerom Ozijel (Dalas Roberts), snimio njihove razgovore u kojima su pričali o ubistvima. U to vreme, Ozijel je imao aferu sa Džadalon Smit (Lesli Grosman) i poverio joj se u vezi sa sesijama sa braćom Menendez.

Smitova je jedina prijavila policiji ono što je znala nakon što je Ozijel prekinuo njihovu vezu. (Ozijel je 1997. godine izgubio dozvolu za praksu zbog kršenja poverljivosti pacijenata.)

Monsters prikazuje događaje koji su doveli do hapšenja — i čak pruža uvid u dinamiku između Ozjiela i Smitove. Na kraju je svedočila u korist odbrane nakon što je prekinula vezu sa Ozijelom.

Višestruka suđenja

Lajl i Erik su uhapšeni 1990. godine po dve tačke optužnice za ubistvo prvog stepena. Tri godine kasnije, braći je suđeno na odvojenim suđenjima jer su tvrdili da su godine fizičkog, emocionalnog i seksualnog zlostavljanja dovele do toga da pucaju na svoje roditelje.

Slučaj je okončan poništenjem suđenja nakon što porota nije mogla da donese jednoglasnu odluku. Ponovljeno suđenje je počelo 1995. godine, ali većina dokaza o zlostavljanju nije mogla da se koristi kao odbrana.

Erik i Lajl — kojima je tada suđeno zajedno — na kraju su proglašeni krivima za ubistvo prvog stepena i osuđeni na doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta 1996. godine. Nastavili su da ulažu žalbe na presudu, ali su bile odbijene.

Monsters uključuje scene inspirisane oba suđenja.

Veza Erika i Lajla sa O. J. Simpsonom

Dok su braća čekala suđenje, njihov slučaj je bio u senci kada je O. J. Simpson postao glavni osumnjičeni nakon brutalnog ubistva svoje bivše supruge Nikol Braun Simpson i njenog prijatelja Rona Goldmana 1994. godine. U jednoj sceni iz Netfliksove serije, Erik razgovara sa Simpsonom i čak mu daje pravni savet.

Iako je scena sa Erikom i Simpsonom u seriji bila fiktivna, braća Menendez su zaista poznavala sportistu pre nego što su svi završili iza rešetaka. Sedamdesetih godina, Lajlov i Erikov otac je obezbedio Simpsonu ugovor o sponzorstvu tokom njegove karijere u Buffalo Bills-ima. Simpson je postao redovan gost u kući Menendezovih.

Prema knjizi Roberta Randa iz 2018. godine The Menéndez Murders, Erik i Lajl su razgovarali sa Simpsonom o njegovoj pravnoj strategiji. Erik je navodno povezao Simpsona sa njegovim advokatom Džonijem Kokranom, dok je Lajl savetovao Simpsona da se izjasni krivim i prihvati nagodbu.

Lajlovo „catfishing“ iskustvo u zatvoru

Nakon hapšenja u seriji, prikazano je kako fiktivni Lajl obavlja više telefonskih poziva sa nepoznatom ženom. Kasnije, vremenski skok otkriva da je Lajl razgovarao sa novinarkom koja je radila tajno i snimala njihove razgovore, koje je kasnije objavila u knjizi.

Erikov advokat, Lesli Abramson (Ari Grejnor), je tvrdila da knjiga otežava Lajlu da svedoči na drugom suđenju kako bi izbegao unakrsno ispitivanje.

Norma Noveli je zaista kontaktirala pravog Lajla, i on je verovao da pišu zajedničku knjigu o njegovom životu. Međutim, Noveli je prodala snimke njihovih razgovora bez njegovog pismenog ili usmenog pristanka. Knjiga je sadržala negativne izjave koje su predstavile Lajla u lošem svetlu tokom njegovog ponovljenog suđenja. Noveli je kasnije tvrdila da je Lajl znao da snima njihove razgovore, što je njegov pravni tim negirao na sudu.

„Stariji brat iz Beverli Hilsa, optužen za ubistvo, u knjizi se hvali kako je već jednom pobedio tužioca Gila Garsetija i da će to ponovo uraditi,” navodi se u članku Los Angeles Timesa iz 1995. godine. „Dok je prvo suđenje u toku, priznaje da bi možda morao da izmisli svedočenje o sesijama sa svojim psihologom. I često se brine o svojoj garderobi i imidžu.”

Erik i Lajlova razdvojenost

Poslednja scena u sadašnjem vremenu u seriji Monsters prikazuje kako Erika i Lajla premestaju u različite zatvore. U početku misle da idu na isto mesto, ali Lajl je odveden u zatvor Mule Creek, dok je Erik premešten u Folsom i zatim u zatvor Pleasant Valley.

Braća su se ponovo ujedinila 2018. godine — što nije prikazano u seriji — kada su smešteni u istu jedinicu u zatvoru Richard J. Donovan Correctional Facility. To je bio njihov prvi susret od kada su počeli da služe kazne skoro dve decenije ranije.

Erikov scenario za Prijatelje

Jedan od ključnih dokaza protiv Erika bio je scenario koji je napisao sa svojim prijateljem iz detinjstva, Krejgom Signarelijem, o čoveku koji ubija svoje bogate roditelje zbog nasledstva. Ovo je poslužilo kao dokaz tužilaštva da je Erikova i Lajlova namera bila da se domognu roditeljskog novca.

Monsters je kroz humor prikazao Lajla kako nekoliko puta ironično napominje da niko ne bi gledao seriju pod nazivom Prijatelji. (Serija Prijatelji je kasnije postala hit na NBC-ju, trajala je od 1994. do 2004. godine.) U stvarnom životu, Lajl i Erik su negirali da su novac i nasledstvo bili motiv za ubistva.

„Dva dečaka ne počine ovakav zločin zbog novca,” rekao je jedan od braće Menendez u snimcima iz predstojećeg Netfliksovog dokumentarca.

Izveštavanje Dominika Dana i smrt njegove ćerke

Tokom sedme epizode Monsters, publika saznaje zašto je pisac Dominik Dan (Nejtan Lejn) lično pogođen slučajem Menendez.

Dominik je pratio suđenje za ubistvo Lajla i Erika sedam godina nakon što je njegovu ćerku, glumicu Dominik Dan, zadavio njen bivši dečko, Džon Svini. Ona je pala u komu i preminula pet dana kasnije. Svini je osuđen za ubistvo iz nehata i proveo je tri i po godine u zatvoru.

Pre svoje smrti 2009. godine, Dominik je pisao o suđenju za ubistvo svoje ćerke za Vanity Fair, zasnovano na dnevnicima koje je vodio tokom suđenja.

Dominik je bio holivudski producent poznat po filmovima kao što su The Boys in the Band iz 1970. godine i The Panic in Needle Park iz 1971. godine. Pored suđenja Menendezovima, Dominik je pisao i o suđenjima O. J. Simpsona 1995. godine i Filu Spektoru 2007. godine.

Srčani udar jednog člana porote koji je uticao na njihovu presudu

U ključnoj sceni u seriji Monsters, porotnici pokušavaju da odluče da li bi Erik i Lajl trebalo da budu osuđeni na doživotnu kaznu bez mogućnosti uslovne slobode ili na smrtnu kaznu.

Jedan član porote postaje toliko emotivan zbog glasanja za smrtnu kaznu da je doživeo srčani udar i zamenjen je. Novi član porote je smatrao da Erik i Lajl ne treba da budu osuđeni na smrt, što je na kraju rezultiralo kaznom doživotnog zatvora bez uslovne slobode.

Ova sekvenca je zasnovana na stvarnom događaju sa Lesli Hiling, članicom porote tokom drugog suđenja za ubistvo braće Menendez. Ona je kasnije govorila o svom iskustvu u intervjuu sa novinarkom Meri Džejn Stivenson.

„Lajl je bio bliži smrtnoj kazni nego Erik, a mnogi porotnici su davali govore, uključujući Brusa Sika, i za Lajla i protiv njega,” prisećala se Hiling. „Nakon slučaja, kada sam razgovarala sa porotnikom koji je doživeo srčani udar, razgovarale smo o smrtnoj kazni. Objasnila sam joj neka uputstva sudije i šta smo mogli i nismo mogli da uzmemo u obzir, a ona je tada počela da preispituje da li bi i ona bila u stanju da glasa za smrtnu kaznu u tim okolnostima.”

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Povezane vesti

Najnovije iz Popcorn