Pretraži

Zašto je ljude sa Balkana razbesneo Tiktok trend „Balkan Breakfast“ koji je zaludeo svet?

Fun
0
Foto: Tiktok printscreen

Novi trend na TikToku pod nazivom ‘Balkan Breakfast’ izazvao je pravu buru među korisnicima iz regiona.

Viralni trend koji je zaludeo korisnike društvenih mreža širom sveta, naljutio je ljude sa Balkana, budući da su običaji i kuhinja i vezani za doručak poznati po bogatim i tradicionalnim jelima, dok je ovaj viralni trend daleko od autentičnog prikaza onoga što stanovnici Balkana zaista jedu.

Naime, mnogi TikTokeri, uglavnom iz Amerike, prikazuju svoje verzije ‘balkanskog doručka’, što je naišlo na burne reakcije i negodovanje Balkanaca.

U tim videozapisima često se mogu videti neobične kombinacije namirnica, poput tostova, jaja sa slaninom, avokada i drugih modernih sastojaka koji nemaju nikakve veze s tradicionalnim balkanskim jelima.

Na TikToku se često koriste heštegovi poput #BalkanBreakfast i #balkanfood, ali u ovim trendovima retko ćete videti nešto prepoznatljivo za balkansku kuhinju, poput bureka, kajmaka, ajvara ili sirnice.

 

@lils_yii would 100% eat this again but only cause the clean up was so easy♬ original sound – lils

Umesto toga, prikazuju se jela koja deluju kao mešavina zapadnih obroka, začinjena stereotipima o Balkanu.

U jednom od videa, jedan TikToker čak umače – krastavce u ajvar!

Reakcije Balkanaca na ovaj trend bile su, u najmanju ruku, intenzivne. Mnogi korisnici iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i drugih delova Balkana ostavljali su komentare izražavajući svoje nezadovoljstvo i kritiku zbog pogrešnog predstavljanja njihove kulinarske tradicije. Česti su komentari poput: „Ovo nije naš doručak!“ ili „Jeste li ikad bili na Balkanu?“.

@rox_as I could literally put ajvar on anything 🤯 #balkanbreakfast #balkan #breakfast #vegetales #meat #ajvar #rakja #rakia ♬ original sound – Chester

Reakcije su prepune sarkastičnih opaski, dok mnogi pokušavaju da edukuju strane korisnike o stvarnim jelima sa ovih prostora.

Jedan od najpopularnijih balkanskih odgovora na ovaj trend uključuje parodije gde korisnici snimaju autentične balkanske doručke — bogate tanjire s domaćim specijalitetima poput pršuta, sira, domaćeg hleba, kiselog mleka ili pita.

Ove reakcije često ističu ponos na autentičnost i raznolikost balkanske kuhinje, koja je daleko od jednostavnog ‘tosta s avokadom’ ili klasičnih zapadnih doručaka, piše Atvbl.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Povezane vesti

Najnovije iz Fun