Beauty influenseri pokrenuli su novi trend – kako kažu, ukoliko namažete lice belim lukom, rešićete se akni – međutim, da li je to stvarno istina ili je u pitanju još jedan „trend“ koji bi trebalo izbegavati?
Stotine korisnika Tiktoka objavile su videozapise na kojima pokazuju kako trljaju beli luk na svoje bubuljice ili akne, dok mnogi tvrde kako često i jedu ovu namirnicu kako bi se rešili problema na koži.
Iako su stručnjaci iz ove oblasti najčešće pobornici kućnih lekova, ovog puta upozorili su da nanošenje belog luka na lice nije dobra ideja.
@xx24iv #السودان_مشاهير_تيك_توك #fyp #فولو #skincareroutine #skincare #sudanese_tiktok ♬ Sauce – Naïka
Dr. Ketaki Bhate, dermatolog iz Londona, rekao je za Vogue da to može „izazvati iritaciju ili čak opekotine koje bi mogle ostaviti tragove.“
Dermatološkinja dr. Šerin Idris složila se s tim rekavši da nanošenje belog luka na kožu ne može očistiti akne.
@cb.nofilter Reply to @elyziaquin garlic acne hack day 2 #garlicacne #wht ♬ original sound – Clare
„Većina videozapisa na internetu u kojima ljudi koriste beli luk za ‘lečenje’ svojih akni prikazuje one koji se bore s hormonskim aknama, za koje su potrebni lekovi na recept. Jako je važno lečiti uzrok kako bi se neželjene nuspojave kao što su dugotrajni ožiljci svele na najmanju moguću meru“, objasnila je ona.
Dermatolozi upozoravaju i da se obavezno treba posavetovati s lekarom pre nego što se bilo šta nanese na kožu.
„Svačija koža je toliko različita, da sveobuhvatan pristup nije najbolje rešenje“, rekao je Bhate.
@mollysringlets how huge was this garlic though 😷😷 day twenty five done! which leaves five more days until the end of this garlic series 🧄💗 #acne #garlic #acnetreatment #skincare #skincaretips #skincarenatural #skincareroutine #skin #skinhealth #explore #clearskin #clearskintips ♬ Scary – Lishagi
Međutim, dok dermatolozi ističu da trljanje belog luka po licu nije dobra ideja, nutricionisti tvrde da konzumiranje ove namirnice ima brojne dobrobiti.
„Beli luk je izvrstan izvor vitamina C i B6, mangana i selena“, rekla je za Vogue nutricionistkinja Emili Ingliš.
Comments (0)
There are no comments. Be the first and leave a comment.