Pretraži

Nije sve u kolagenu: Saveti stručnjaka otkrivaju kako da postignete savršen izgled kože i usporite starenje

Beauty
0
Credit: Vadym Drobot / Alamy / Alamy / Profimedia

U svetu lepote trendovi su promenljivi. Pojedini doživljavaju trenutke slave; drugi dobijaju malo ili nimalo pažnje. Kada je reč o koži, jedna od najčešće diskutovanih tema u poslednje vreme je važnost kolagena – proteina prisutnog u telu koji prirodno počinje da se degradira nakon 25. godine.

U ovoj eri kolagena, stručnjaci insistiraju da možemo sprečiti njegovo sve brže gubljenje dobrim navikama nege kože, zdravom ishranom, pa čak i povremenim tretmanima, kao i unošenjem kolagane u organizam u tečnom stanju, u formi praška ili tableta.

Kažu nam da, ako možemo usporiti gubitak, tada znaci starenja – opuštena koža, bore, krepičavost – neće biti tako očigledni.

Ali kolagen nije jedina stvar koja utiče na kožu. Zapravo, postoje i druge stvari koje su jednako neophodne. Jedna od najvažnijih? Naša barijera kože.

“Ako je barijera naše kože zdrava i jaka, možemo sprečiti oštećenja koji nastaju usled stalnih napada i na kraju utiču na duboke slojeve kože gde se nalazi kolagen,” objašnjava Eni Blek, međunarodni naučni direktor u Lancôme-u i stručnjak za starenje ćelija. “Ako je funkcija barijere dobra, koža je jača protiv napada. Kada je slaba, počinju problemi: bubuljice, crvenilo, mrlje. Sve počinje od barijere kože i zato je toliko važno brinuti o njoj kako bismo starili zdravo.”

Drugim rečima, jedan od najboljih načina da sprečimo degradaciju kolagena je da zaštitimo i površinu kože.

devojka, horoskop, lifestyle, astro, lepota, nega
Foto: Oleg Fedotov / Alamy / Alamy / Profimedia

Zaštita barijere kože

Slično kao i kod kolagena, kapacitet regeneracije barijere takođe slabi s godinama, pa moramo njenu negu u našim dnevnim rutinama staviti na prvo mesto kako bismo je održali jakom.

Barijeru kože možete zamisliti kao filter koji sprečava štetne supstance – zagađivače, toksine, alergene, patogene – da prodru u kožu. Takođe reguliše hidrataciju i temperaturu. U tom smislu, želite da taj filter bude jak; više kao fina mreža nego kao labava mreža. Jedan lak način da to postignete? Prestanite sa preteranim čišćenjem.

“Jedna od najčešćih grešaka je preterano čišćenje,” objašnjava Blek. “Naravno, važno je ukloniti šminku, ali ključno je da ne preterujemo.” Dakle, da li to znači da svi treba da preskočimo dvostruko čišćenje? Ne nužno. Samo treba da osiguramo da to radimo bezbedno.

“Praktikujem metodu dvostrukog čišćenja jer volim da budem sigurna da su moja šminka i krema za sunčanje uklonjene. Plus, volim osećaj završetka tog procesa s vodom,” priznaje Blek. “Ali da bi osigurala da čišćenje ne utiče na barijeru kože, važno je da drugi korak bude urađen s blagim sredstvom za čišćenje. Agresivna sredstva za čišćenje napadaju mikrobiom kože i njenu barijeru.”

Čišćenje barijere kože

Čišćenje može biti važna funkcija u pomaganju sprečavanja starenja – sve dok to radite ispravno. Evo Blekovih saveta za zaštitu barijere kože.

Koristite toplu vodu

“Važno je da temperatura vode bude topla; ne previše vruća,” kaže ona.

Nežno uklanjanje šminke

Za prvi korak dvostrukog čišćenja, trebalo bi koristiti balzam, kremu ili ulje za uklanjanje šminke s očiju i usana. Zatim, koristite blago penušavo sredstvo za čišćenje.

Dvostruko čišćenje samo noću

Ujutru zaista nema potrebe za dvostrukim čišćenjem. “Sve zavisi od tipa kože i njenih potreba, ali ujutro čišćenje treba biti lakše i blaže. Možda bi vredelo koristiti mleko za čišćenje. Volim da natopim vatu u hidratantni losion i pređem preko kože da je osvežim pre nego što nastavim s ostatkom svoje rutine,” kaže Blek.

Prilagodite za godišnja doba

Rutine nege kože – uključujući čišćenje – treba prilagoditi klimi i godišnjem dobu. “Na primer, leti preferiram kraće rutine, s manje koraka i lakšim proizvodima,” kaže Blek.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Beauty