Pretraži

Raye – glas generacije, nezavisnosti i borbe za umetničku slobodu: Ko je pevačica koja je uzela čak 6 nagrada na Brit Awards-u?

Izvor:  IDJTV
|
Showbiz
0
raye
Foto:Printscreen/Youtube:RAYE

Svakim danom sve je više novih umetnika na javnoj sceni, a Raye se upravo izdvojila kao jedna od posebnih.

Nakon nekoliko godina mučne saradnje sa izdavačkom kućom koja joj nije dopuštala da funkcioniše onako kako ona želi i da objavljuje pesme kakve želi, napokon je postala nezavisan umetnik.

Zbog svog karaktera pokazala je da je ipak na dobrom putu, jer je na ovogodišnjoj dodeli nagrada, poznatijoj kao British Awards, ponela čak 6 nagrada!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RAYE 🇬🇧🇨🇭🇬🇭 (@raye)

Raye, rođena kao Rejčel Agata Kin 24. oktobra 1997. godine u Londonu, postala je jedan od najznačajnijih glasova svoje generacije. Poznata po svom jedinstvenom spoju popa R&B-a, hip-hopa i elektronske muzike, Raye je osvojila srce publike širom sveta. Njena priča je ne samo priča o muzičkom uspehu, već i o borbi za umetničku slobodu i nezavisnost.

Rano muzičko obrazovanje i uticaji

Raye je odrasla u muzičkoj porodici. Njena majka je bivša balerina, a njen deda je koncertni pijanista, što je značajno oblikovalo njen muzički put. Od malih nogu, Raye je bila okružena muzikom i umetnošću, što ju je inspirisalo da se upiše u prestižnu BRIT školu, školu za scenske umetnosti i tehnologiju u Londonu. Ova škola je poznata po tome što je iznedrila mnoge poznate umetnike kao što su Adel, Ejmi Vajnhaus i Leona Luis.

Nije tajna da je neki upoređuju sa Ejmi Vajnhaus, jer ih jako podseća zbog kose, ali i talenta.

Pisanje pesama za velike zvezde

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RAYE 🇬🇧🇨🇭🇬🇭 (@raye)

Njeno umeće u pisanju pesama privuklo je pažnju mnogih velikih izvođača. Raye je autor pesama za nekoliko značajnih umetnika, uključujući Bijonse („Bigger“ sa albuma i The Lion King: The Gift), Little Mix i Džona Ledženda. Njena sposobnost da prenese emocije i priče kroz svoje tekstove učinila ju je jednom od najtraženijih tekstopisaca u industriji.

Borba za nezavisnost i umetničku slobodu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RAYE 🇬🇧🇨🇭🇬🇭 (@raye)

Godine 2021, Raye je javno izrazila svoje frustracije sa izdavačkom kućom Polydor Records. Optužila je izdavačku kuću za nedostatak podrške i kontinuirana kašnjenja u izdavanju njenog debitantskog albuma. Ovo je otvorilo širu diskusiju o pravima umetnika i kontroli nad njihovom muzikom. Nakon raskida sa Polydor Records, Raye je odlučila da samostalno nastavi svoju karijeru, osiguravajući potpunu kontrolu nad svojim stvaralaštvom.

Pored nepoštovanja rokova, oni su pak i odlučivali kakvu će muziki izbacivati i da li im se dopadaju tekstovi, što se Raye nije dopalo, jer je želela umetničku slobodu koju je dobila kada se upustila u samostalno vođenje karijere.

Uspeh na dodeli British Awards

@buzzfeeduk YES RAYE. Congrats on your 6 wins! #thebrits #raye ♬ original sound – BuzzFeed UK

Raye je postigla ogroman uspeh na British Awards dodeli, osvojivši čak šest nagrada. Ovaj neverovatan uspeh je dokaz njenog talenta, upornosti i posvećenosti muzici. Nagrade su joj donele priznanje ne samo kao izvođaču, već i kao umetniku koji ima značajan uticaj na muzičku industriju.

Ne smemo zaboraviti činjenicu da je upravo ona prva žena na British Awards koja je ikada dobila nagradu za najboljeg ženskog tekstopisca.

Raznovrsni muzički uticaji

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RAYE 🇬🇧🇨🇭🇬🇭 (@raye)

Rayeina muzika je pod uticajem širokog spektra žanrova. Navela je umetnike kao što su Lorin Hil, Nina Simon i Drejk kao ključne uticaje na njen rad. Njena sposobnost da spoji različite muzičke stilove stvara jedinstven zvuk koji odražava njenu ličnost i umetničku viziju.

Zagovaranje mentalnog zdravlja

Raye je otvoreno govorila o svojim borbama sa mentalnim zdravljem, uključujući anksioznost i depresiju. Koristeći svoju platformu, aktivno se zalaže za podizanje svesti o mentalnom zdravlju, ohrabrujući svoje obožavaoce da potraže pomoć i podršku kada im je potrebna. Njena hrabrost u deljenju ličnih iskustava inspiriše mnoge i doprinosi smanjenju stigme oko mentalnih bolesti.

Na poslednjem muzičkom projektu “Genesis“ koji je EP ona je govorila o svojim nesigurnostima, ali i problemima sa kojim se susreće, a sve je to i vizuelno predstavila.

Saradnje sa drugim umetnicima

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RAYE 🇬🇧🇨🇭🇬🇭 (@raye)

Raye je radila sa mnogim poznatim umetnicima iz različitih žanrova. Njene saradnje uključuju hitove kao što su „By Your Side“ sa Jonas Blue, „You Don’t Know Me“ sa Jax Jonesom i „Secrets“ sa Regard. Ove saradnje ne samo da su proširile njen muzički doseg, već su je i učvrstile kao svestranog umetnika sposobnog da se prilagodi različitim muzičkim stilovima.

Na društvenim mrežama se “šuška“ kako postoji mogućnost da će se uskoro dogoditi saradnja između nje i velikog umetnika Hans Zimmera i to na novoj pesmi za film o Džejms Bondu.

Skrivene veštine

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RAYE 🇬🇧🇨🇭🇬🇭 (@raye)

Pored pevanja i pisanja pesama, Raye je i vešta pijanistkinja. Često koristi svoje klavirske veštine u procesu stvaranja muzike, dodajući dodatnu dubinu i kompleksnost svojim kompozicijama. Njena ljubav prema klaviru potiče iz detinjstva, gde je često svirala zajedno sa svojim dedom.

Raye je mnogo više od obične pop zvezde. Ona je talentovana umetnica, hrabra zagovornica mentalnog zdravlja i nezavisna žena koja se bori za svoje pravo da kontroliše svoju karijeru. Njen uspeh na dodeli British Awards i priznanje koje je dobila za svoj rad potvrđuju njen status jedne od najvažnijih figura u savremenoj muzici. Kroz svoj rad, Raye nastavlja da inspiriše i osnažuje druge, ostavljajući neizbrisiv trag u svetu muzike i šire.

Zasigurno je da će njena karijera tek ići još više uzlaznom putanjom. Na internetu su mnogi oduševljeni njenom pojavom i načinom izvođenja pesama, pa su je čak uporedili sa Rijanom i da je to jedina umetnica pored Rijane koja je “ceo paket“ i da se odavno nešto tako nije pojavilo na sceni.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Povezane vesti

Najnovije iz Showbiz