Search

SUVA KOŽA, VIŠE BORA I LOŠ TEN: Ove namirnice vas čine starijim nego što jeste 

Life
0
SCREENSHOT: YOUTUBE/GLOWPINK

Kada je reč o negovanju kože, fokus je uglavnom na kremama i serumima, ali ne postoji ta krema koja može da poništi efekte loše ishrane koji se ispoljavaju kao suva koža ili povećan broj bora. Najbolji način da nahranite svoju kožu zapravo je da pazite šta stavljate na tanjir i još više – šta treba da izbegnete. 

Zakleti neprijatelji suve kože

Ako ne želite da imate suvu kožu, izbegavajte šećer, masti, alkohol i cigarete.  

Smanjite unos hrane sa visokim sadržajem masti i šećera. Izbegavajte alkohol jer je diuretik, što znači da izbacuje tečnost iz organizma. To može dovesti do dehidratacije što vodi ka povećanju bora, finih linija i povećanim porama.  

Takođe, suvoću kože pogoršava konzumiranje cigareta koje uništavaju mikrocirkulaciju i elastičnost kože.

Zbogom gaziranim sokovima  

Gazirani sokovi, energetska pića i slični napitci koji sadrže šećer ili kukuruzni sirup izazivaju upalu, i ujedno uništavaju kolagen i elastina u koži. To može dovesti do bora i preranog starenja. 

Takođe, šećer iz ovih napitaka takođe može povećati glukozu u krvi, što uzrokuje porast insulina i androgenih hormona i povećava rizik od masne kože i akni.

Foto: Dmitriy Shironosov / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Dmitriy Shironosov / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Prerađeno meso uništava kolagen

Prerađeno meso poput slanine ili hot-dogova sadrži visoke nivoe nitrata i natrijuma, od kojih oba mogu oštetiti kožu. Poznato je da nitrati izazivaju upale i bore, dok neravnoteža natrijuma (obično uzrokovana unosom previše soli) može izazvati prerano starenje, suvoću i uništiti kolagene niti u koži.

Šta treba da jedete za blistavu kožu? 

Umesto navedenog na vašem meniju trebalo bi da se nađu voće i povrće jer je prepuno vitamina, minerala i antioksidanata koji su ključni za zdravu kožu. Bobičasto voće, paradajz i lisnato zelenilo su posebno dobri.

Vitamin C pomaže u zaštiti vaše kože od oštećenja slobodnih radikala i takođe podstiče proizvodnju kolagena. Narandže, jagode, paprike i kelj su odlični primeri namirnica koje sadrže visok sadržaj vitamina C.

 

Comments (0)

There are no comments. Be the first and leave a comment.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Latest from Life