Pretraži

PRIVATNOST NA FEJSBUKU PONOVO UGROŽENA: Lični podaci 267 miliona korisnika osvanuli na Dark Web-u! Evo koja zemlja je najugroženija

Hi-Tech
0
Screenshot: Facebook

Jedan od bezbednosnih stručnjaka iz kompanije Comparitech, Bob Diačenko, objavio je da je pronašao bazu sa podacima 267 miliona Facebook korisnika dostupnu na Dark Web-u, koja je bila slobodna za preuzimanje i za čiji pregled nije potrebna šifra niti bilo koji drugi vid autentifikacije.

——————– Sponsored ——————–

U bazi se nalaze imena Facebook naloga, kao i telefonski brojevi i imena 267.140.436 korisnika.

Prema istraživanju koje je sproveo, Diačenko smatra da su podaci najverovatnije prikupljeni ilegalnim preuzimanjem informacija bez znanja korisnika, ili napadom na Facebook API, a sproveli su ga kriminalci iz Vijetnama.

Najviše podataka ukradeno je od korisnika iz SAD. Iako je količina ukradenih podataka o korisniku minimalna, oni mogu da se iskoriste za različite maliciozne napade – recimo SMS spamovanje ili phishing kampanje.



Informacije su prikupljane automatizovanim botovima koji su prolazili kroz veliki broj web stranica, odakle su kopirali podatke u bazu. Ovo je veoma teško da se spreči, jer Facebook i druge društvene mrežu ne mogu da razaznaju da li je u pitanju legitimni korisnik ili bot.

Baza je bila dostupna da Dark Web-u najmanje 10 dana, počev od 4. decembra. Kada ju je otkrio 14. decembra, Diačenko je obavestio Internet provajdera, a pet dana kasnije baza više nije bila online.

U izjavi povodom ovog slučaja Facebook je objavio da je započeo istragu i da će sprovesti (neimenovane) mere za dodatnu zaštitu podataka u narednom periodu.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech