Pretraži

VIŠE NEĆE MOĆI DA VAS PRATE: Aplikacije sa Google Play-a koje traže lokaciju proći će strogu kontrolu

Hi-Tech
0
Photo: Pixabay.com

Do početka novembra ove godine sve aplikacije u Google Play prodavnici će morati da prođu novu rundu provere kako bi pokazale da li im zaista treba lokacija korisnika kako bi funkcionirale.

——————– Sponsored ——————–

Promene će kako je najavljeno u blog postu Android developerima stupiti na snagu za sve nove aplikacije u Play prodavnici od 3. avgusta, a za sve aplikacije uopšteno od 3. novembra ove godine.

Iako je praćenje lokacije od ključne važnosti za brojne aplikacije i servise, ta opcija može biti prilično invazivna ako je aplikacije koriste bespotrebno. Praćenje u pozadini može biti još neugodnije jer je moguće da korisnik uopšte nije svestan da uređaj i softver prate njegovo kretanje. Novi postupak provere trebalo bi da prisili aplikacije da ponude opravdanje za korišćenje praćenja, i ograniče mogućnosti praćenja ukoliko opravdanje nije zadovoljavajuće.



Koje aplikacije će Google prihvatiti?

U Google-u kažu kako će novi postupak proveravati da li je za osnovnu funkcionalnost aplikacije zaista potreban pristup podacima o lokaciji u pozadini. Na primer, aplikacija društvene mreže koja omogućava uključivanje praćenja lokacije za deljenje tih podataka s prijateljima ne bi trebalo da bude problematična. Međutim, teže će se opravdati aplikacija za pronalaženje prodavnica jer ona može da bude podjednako funkcionalna i ako podatke o lokaciji koristi samo dok je uključena.

Ukoliko je korisnik dobio jasno obaveštenje o tome kako se koriste podaci o praćenju, aplikacija će imati veće izglede da bude prihvaćena, dodaju iz Google-a. Takođe, podsetili su razvojne programere kako su odgovorni ne samo za vlastiti računarski kod, već i za softverske alate drugih developera koje koriste u svojim aplikacijama.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech