Očekuje se da će šire uvođenje započeti kasnije ove godine
Funkcija koristi caching za omogućavanje trenutnog učitavanja stranice kada se korisnici kreću između internih stranica (chrome://) browsera poput stranice novog taba. Microsoft je otkrio da radi na novom „keširanju koda“ za skripte preuzete preko chrome: //protocol. Nakon učitavanja i izvršavanja skripte, V8 može serializovati bajt kod interpretatora koji je generisan za tu skriptu. Kasnije, ako Blink kaže V8 da ponovo pokrene istu skriptu i obezbedi prethodno serializovani bajt kod, tada V8 može preskočiti početni korak raščlanjivanja i skripta se pokreće brže.
Ovo je važno za vreme učitavanja stranice, rekao je Microsoft. Browseri zasnovani na Chromium-u, poput Chrome-a, uključuju neke velike skripte na WebUI stranicama, a WebUI se koristi za neke uobičajene scenarije poput stranice novog taba. Koristeći prototip implementacije nove funkcije, Microsoft je primetio smanjenje od 11-20% za vreme do prve sadržajne boje na stranici novog taba. Funkcija je trenutno podrazumevano onemogućena i može se omogućiti pokretanjem pomoću –enable-features=WebUICodeCache.
Pored toga, Google takođe radi na ispravci za svoj web browser koja će poboljšati brzinu učitavanja web stranica. Ova funkcija se naziva “back-forward cache” na desktopu i za neke korisnike uvodi se sa Google Chrome 92. Za one koji nisu upoznati, ova funkcija je već dugo dostupna na Androidu i omogućava korisnicima da stranice učitaju gotovo trenutno i kliknu na dugme „back“ ili „forward“. Ova funkcija pokušava da održi stranicu živom kada korisnik ponovo poseti istu stranicu putem navigacije kroz istoriju sesija (tasteri za back/forward buttons, history.back itd.). Kompanija je testirala ovu funkciju za desktop skoro dve godine i konačno je ušla u eksperimentalnu fazu, a neki korisnici su je dobili u Chrome-u 92. Očekuje se da će šire uvođenje započeti kasnije ove godine. Ako jedva čekate poboljšanja Chrome-ovog keširanja, možete ručno da uključite funkciju iz Chrome-ovog flags menija.
Comments (0)
There are no comments. Be the first and leave a comment.