Pretraži

NOVA TEHNOLOGIJA: Kreiran humanoidni robot koji meri krvni pritisak dodirom

Hi-Tech
0
Screenshot: Youtube/CNET

Robot koristi senzore na vrhovima prstiju da izvrši merenja. Inspirisani pijavicama koje sišu krv, senzori suvih elektroda utvrđuju krvni pritisak kombinovanjem očitavanja elektrokardiograma (EKG) i fotopletizmograma (PPG). Kanadski tim se nada da bi tehnologija mogla da pomogne u automatizaciji rutinskih medicinskih procedura, kao i da obezbedi meru bezbednosti za pacijente i zdravstveno osoblje smanjenjem ličnih interakcija tokom pandemije COVID-19.

Screenshot: Instagram/AwesomeTech

Screenshot: Instagram/AwesomeTech

Dodeljivanje rutinskih medicinskih zadataka, kao što je merenje krvnog pritiska, robotima zvuči kao privlačan način da preopterećeni zdravstveni sistemi oslobode zdravstvene radnike za složenije i zahtevnije poslove. Ova nova tehnologija je korak u tom pravcu, a dotični robot može meriti krvni pritisak jednostavnim dodirivanjem grudi pacijenta, zahvaljujući jedinstvenim senzorima koje poseduje.

Senzori dele neobične dizajnerske inspiracije, kombinujući drevnu umetnost origamija sa bioinspiracijom u obliku pijavice. Nakon postavljanja svojih senzora na grudi pacijenta, robot dobija očitavanja EKG i PPG, a zatim koristi algoritme da zaključi dijastolni i sistolni krvni pritisak.



Istraživači se nadaju da bi takvi humanoidni roboti mogli da pomognu u automatizaciji merenja krvnog pritiska u klinikama, a potencijalno bi se mogli pokazati korisnim za praćenje zdravlja starijih ljudi u ustanovama za specijalnu negu. Praćenje krvnog pritiska je suštinsko medicinsko dijagnostičko sredstvo za mnoge hronične bolesti i opšte dobro zdravlje. Upotreba senzorskih robota u medicinskim zdravstvenim sistemima ima značajne prednosti, jer mogu pomoći zdravstvenim radnicima u praćenju vitalnih znakova pacijenata dok stvaraju prijateljsko okruženje za one pacijente koji će možda morati da budu izolovani. Robotika nudi obećavajuću metodu za ublažavanje rizika i poboljšanje efikasnosti i kvaliteta nege pacijenata kao fokusirana tehnologija zdravstvene nege na daljinu.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech