Pretraži

„LEPOTICA I ZVER“ PUNE 30 GODINA: Diznijevo ostvarenje krije jednu tajnu

Popcorn
0
Screenshot: Youtube/Prèèny n Alex

Diznijeva bajka, koja prati šarmantnu ljubavnu priču između samouverene junakinje, Bel, i ukletog princa koji je postao zver i koji pokuašava da razbije kletvu, prvi je animirani film koj je osvojio dva Oskara – za najbolju muziku i najbolju pesmu, a bio je i u nominaciji za najbolji film.

Smatra se klasikom, a Diznijeva verzija iz 1991. inspirisana je pričom koja je nastala mnogo ranije.

Nastanak crtanog filma

Naime, francuska književnica Gabrijel Suzan Barbo de Vilnev objavila je knjigu pod ovim naslovom 1740. godine, a inpiraciju je, prema verovanju, dobila iz usmene tradicije, koja datira još iz 2. veka.



Prema tom mitu, Zver je zaista postojala. Bio je to mladi španac – Petrus Gonsalvus, koji je patio od retke bolesti "sindroma vukodlaka", koju prati rast dlaka po celom telu.

Inače, priča kaže da je Gonsalvus, kada je imao svega deset godina, živeo zaključan u podrumu i tretiran je kao zver. Kao takav, poslat je kao poklon za krunisanje kralja Anriju II. Kada ga je video, kralj odluuje da ga oslobodi, obezbedi mu obrazovanje, a "Zver" se dobro pokazala pa je čak postao i ugledan član kraljevskog društva. Tokom svog boravka na dvoru, Gonsalvus je takođe pronašao i ljubav.

 

On je upoznao mladu Katrin, poznatu po lepoti u koju se odmah zaljubio, a i koja mu je uzvratila ljubav. Njih dvoje su se venčali i imali su sedmoro dece, od čega je četvoro nasledilo očevo stanje.

Vođena tim putem, književnica odlučuje da će glavni junak izgledati kao kombinacija medveda, vuka, svinje i lava. Pouka priče romantične priče pune magije, ali i važne poruke da je lepota skrivena unutra.

Dizni produkcija

Volt Dizni je u više navrataja pokušavao da adaptira priču o lepotici i zveri, a to mu je pošlo za rukom 1991. godine. Prvo prikazanje crtanog filma propraćeno je hvalospevima kritike i publike, a u bioskopima širom sveta crtani je zaradio čak 424 miliona dolara.

Od prvog animiranog filma koji je bio nominovan za Oskara, mjuzikla koji se prikazivao u pozorištu Brodvej punih 13 godina, do ogromnog uspeha filma iz 2017. godine, brojne interpretacije potvrđuju uspeh ove vanvremenske priče.

 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Popcorn