Pretraži

OVO JE NAJŠOKANTNIJA PESMA SVIH VREMENA: Inspirisana je istinitom životnom pričom (VIDEO)

Life
0
Screenshot: Youtube/ReelinInTheYears66

Jedna od najpoznatijih pesama čuvene Bili Holidej je svakako "Strange Fruit" koja je na vrlo uznemirujući način poslala poruku protiv rasizma. Iako je objavljena pre 80 godina, o ovoj pesmi i njenoj brutalnosti se i dalje priča.

——————– Sponsored ——————–


U pesmi, Bili peva o neobičnom voću koje visi sa drveća. Kasnije u pesmi shvatamo da je zapravo reč o telima afroamerikanaca koji su obešeni nakon linča.

Kroz celu pesmu se provlače šokantni detalji, pa tako Bili peva o mirisu spaljenog mesa, iskrivljenim ustima i iskolačenim očima.

Ova pesma je inspirisana istinitim događajima, a napisao ju je učitelj Ejbel Miropol nakon što je video fotografiju koja je nastala nakon linča dva afroamerikanca u Indijani 1930. godine. Njih dvojica su bili optuženi za ubistvo belaca, a presudio im je narod bez ikakvih dokaza i suđenja.

Ova pesma je postala jedna od najuticajnijih pesama na protestima tokom 20. veka, a 1999. godine magazin Tajm ju je proglasio pesmom veka.

Bili Holidej je na nastupima često izvodila ovu pesmu, ali niko nije želeo da je objavi i pusti u etar. Ipak, 1939. godine jedna izdavačka kuća je rešila da je objavi, pa je ova numera postala najprodavanija pesma Bili Holidej, sa više od milion prodatih primeraka.


 

 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life