Pretraži

NJEGOVO VELIČANSTVO MED: Kućni tretmani za lice i telo sa medom u glavnoj ulozi

Life
0
Pixabay

Poznato je da med ima antiseptičko, antibakterijsko i protivupalno dejstvo, te je odličan saveznik u nezi kože i kose. Jedna od pogodnosti je i ta što gotovo svi u kući imamo teglu ove super hrane. Kako i dalje dane mestimično provodimo kod kuće i imamo možda nešto više vremena za sebe nego u redovnim okolnostima, odlučili smo da vam predstavimo 5 načina na koje med možete primeniti u svrhu lepote i nege.

1. Maska za kosu protiv rascvetalih krajeva

Verovatno vam pomisao na smesu dobijenu mešanjem žumanaca i meda nije najprivlačnija, međutim maska dobijena ovim putem puna je proteina koji jačaju oštećenu kosu. Ona se posebno preporučuje damama koje se farbaju ili često koriste presu za oblikovanje kose. Sve što je potrebno jeste da u činiju sipate malo meda, 2 žumanceta i malo kokosovog ulja, a zatim smesu nanesete na kosu od sredine ka krajevima, izbegavajući koren. Uloga meda je da zadrži vlažnost čak i na veoma rascvetalim vlasima, dok zdrave masnoće kokosovog ulja podstiču stvaranje keratina. Ostavite masku da deluje 20 minuta, nakon čega kosu dobro isperite. Primetićete trenutni efekat svilenkaste i oporavljene dlake.

2. Tretman za otklanjanje crvenila i akni

Ukoliko se suočavate sa ovim problemom, savetujemo vam da isprobate tretman čiju pripremu ćemo vam opisati u redovima koji slede. Potopite ovsene pahuljice u mleko i dodajte malo meda. Možda vam proizvodi koje ste do sada koristili nisu pomogli da uklonite svrab i suvoću lica, međutim ovsene pahuljice to mogu promeniti. One imaju svojstvo da regulišu pH vrednost kože i da je omekšaju. Pored toga, u sebi sadrže saponin, koji služi kao zamena za piling, nakon koga je lice blistavo. Mleko takođe pruža licu sjaj i sprečava ljuštenje. Cilj je obnavljanje ćelija, zaceljenje i poboljšan izgled. Ipak, med u ovom slučaju igra ključnu ulogu, jer deluje preventivno ili smanjuje već postojeće i vidljive probleme sa kožom.

3. Maska za masnu kožu lica

Multani miti, poznatija kao indijska glina, pomaže u otklanjaju viška masnoće, sebuma i nečistoća sa lica. Primenjuje se za dubinsko čišćenje pora i smanjenje pojave mitisera. Bogata je magnezijum hloridom, pa ima i umirujuće dejstvo. U činiji pomešajte glinu, jabukovo sirće, koje reguliše pH kože i malo meda. Već smo napomenuli da on zadržava vlagu, te ovoj maski nije potreban nijedan dodatni sastojak. Hidratantni sastojci zadržavaju, a ne obnavljaju vlagu. Nanesite masku na celo lice, sačekajte da prođe 20 minuta, nakon čega ga dobro isperite. Odmah ćete primetiti da koža ima mat izgled.

4. Noćni tretman za usne

Usne su veoma osetljive i ukoliko im se ne pruža adekvatna nega, znaju da se ljušte, i postaju izbrazdane. Stoga je potrebno da s vremena na vreme uradite piling, kako biste uklonili mrtve ćelije, i omogućili balzamu da lakše prodre u kožu. Prvo blago utapkajte smesu meda i šećera, a zatim nanesite tretman napravljen ponovo od meda i kokosovog ulja. Ostavite da prenoći i svojim hranljivim sastojcima dubinski isceli usne. Ovo je veoma važan korak u nezi lica, jer ćete ne samo zaustaviti isušivanje, već i sprečiti infekcije.

5. Domaći vosak za depilaciju

Za kraj, nudimo vam zamenu za odlazak u kozmetički salon na depilaciju, i to u vidu voska koji možete sami da napravite. Naravno, ovaj postupak služi u situacijama kada nemate trake za depilaciju ili odgovarajući brijač. Pasta koju dobijete kombinovanjem meda, šećera, limunovog soka i vode, neće iziritirati kožu. Sipajte sastojke u tiganj i na umerenoj temperaturi pratite nastanak guste i viskozne smese. Limun ima ulogu antiseptika, a med omekšava kožu. Kada su u pitanju trake, možete se poslužiti kupovnim ili ih sami napraviti, samo je važno da budu od čistog pamuka.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life