Pretraži

ISTORIJA MUZIKE: Jutjuberi obožavaju diss track, a evo kako je on nastao i šta zapravo znači (VIDEO)

Muzika
0
Photo: Screenshot YouTube/Baka Prase, IDJTV

Distrek ili diss track je pesma čiji je primarni cilj da se neko verbalno napadne, a uglavnom drugi umetnik. Diss-ovi su često rezulat neke svađe koja je i dalje u toku, najčešće između dva repera.

——————– Sponsored ——————–


Naziv ove vrste pesme je nastao od engleskih reči disrespect što znači nepoštovanje i track, odnosno pesma.

Tradicionalno, u ovakvoj pesmi se iznose argumenti protiv nekoga i povezuju se sa nekim događajima u prošlosti, zbog kojih je svađa i nastala, ali se koristi i kao odgovor na nečiji "dis".



Kao jedna od preteča distreka se uzima pesma iz 1962. godine "You Keep Her" Džoa Teksa koji je ovu pesmu napisao nakon što ga je žena ostavila zbog drugog pevača, Džejmsa Brauna, koji je raskinuo sa njom i poslao Teksu pismo da može da dobije svoje ženu nazad. Džo mu je na ovo odgovorio ovom pesmom u kojoj mu je poručio da može da je zadrži.


Još jedan poznati distrek je pesma Džona Lenona iz 1971. godine "How Do You Sleep?" u kojoj je napao Pola Mekartnija i njegovu pesmu "Too Many People" koja je bila posvećena upravo Lenonu, njegovom bivšem kolegi iz "Beatles"-a.


Diss track zapravo spada u hip hop muziku, iako nije potekao iz nje, i označava rivalstvo među reperima. Međutim, često su ga koristili i muzičari koji spadaju u druge žanrove. Distrek je zvanično nastao i svoj vrhunac doživeo sredinom devedestih godina u vreme kada je vladalo najveće rivalstvo između repera Istočne i Zapadne obale SAD-a. 


Distrekovi važi za najbrutalnije pesme u hip hopu, a budući da su tadašnji reperi bili pravi gangsteri, disovi su često sadržali ozbiljne ulične pretnje.


Međutim, komercijalna hip hop muzika je u 21. veku dosta "omekšala". Moderniji reperi, pogotov strani, su polako počeli da menjaju svoje tekstove kako bi bili više politički korektni i tako sebi otvorili vrata ka drugim industrijama.

Distrekovi nastali nakon 2000. godine se smatraju kao dobro i unapred isplanirani tekstovi koji bi više isprovocirali nego napali nekoga.


Distrek je doživeo preporod 2010. godine i to sa ličnostima koje se ne bave muzikom, a tada su postale popularne – jutjuberima. Ova vrsta pesama je naišla na pozitivan odziv kod publike na YouTube platformi, a kreatorima je počela skače popularnost i broj pregleda kada bi snimili "dis".

Neki od najpoznatijih svetskih jutjubera su zahvaljujući snimanju distrekova dobili i razna muzička priznanja, ali i ogroman novac od sponzora.


Distrek je postao veoma popularan i kod domaćih jutjubera, koji se sve češće međusobno prozivaju kroz stihove. Najpopularniji jutjubar kod nas, koji je poznat po distrekovima, je svakako Baka Prase čije pesme i po nekoliko dana drže prvo mesto na YouTube trendingu u Srbiji, ali i u susednim zemljama.

Svaki domaći jutjuber koji je iole popularan kod nas ima nekoliko distrekova na kolege, a smišljanje i snimanje ovog tipa pesme se pokazalo kao odličan marketinški trik, ali i siguran način za povećanje broja pregleda i zarade.


 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Muzika