A da li znate kako jedan od najpoznatijih kuvara na svetu sprema lazanje? Ovo je recept slavnog Džejmija Olivera.
Koje namirnice su vam potrebne?
Da biste spremili lazanje po receptu slavnog Britanca potrebno vam je:
2 crvena luka, 2 čena belog luka, 2 šargarepe, 2 čena belog luka, 250 g pečuraka, ½ šake svežeg timijana, 1 gomila svežeg bosiljka, 4 komadića dimljene slanine, maslinovo ulje, 250 g nemasnog mlevenog goveđeg mesa, 250 g nemasnog mlevenog svinjskog mesa, 400 g paradjza u konzervi, 250 ml crnog vina, 300 g suvih kora lazanje, ½ malog crvenog luka, 600 ml poluobranog mleka, 1 grančica svežeg peršuna, 1 ceo muškatni oraščić, 6 zrna crnog bibera, 35 g neslanog putera, 50 g običnog brašna, 70 g parmezana
Kako da spremite Džejmijeve lazanje?
Za bolonjez, isecite, oljuštite i sitno iseckajte luk, beli luk, šargarepu i celer, a zatim očistite i grubo iseckajte pečurke.
Poberite listove timijana i bosiljka, sitno iseckajte stabljike bosiljka, a zatim sitno isecite slaninu.
Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri, dodajte slaninu i pržite do zlatne boje, zatim dodajte luk, beli luk, šargarepu, celer, pečurke i timijan i kuvajte oko 10 minuta, ili dok ne omekšaju, mešajte neprestano.
Dodajte mleveno meso, paradajz iz konzerve, pasirajući sve drvenom kašikom i 1 konzervu vode.
Sipajte vino, pa dodajte prstohvat morske soli i crnog bibera i malo bosiljka. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru na blago i kuvajte oko 1 sat, povremeno mešajući.
Kada istekne vreme, uklonite poklopac, pojačajte vatru i kuvajte još 20 do 30 minuta, ili dok se ne zgusne, redovno mešajući i dodajući po malo vode, ako je potrebno.
U međuvremenu, napunite veliki tiganj kipućom slanom vodom, dodajte malo ulja, a zatim blanširajte listove testenine 3 do 4 minuta – najbolje je da ih kuvate u serijama. Ocedite, pa pažljivo osušite kuhinjskim papirom i ostavite na stranu dok ne bude potrebno.
Zagrejte rernu na 200°C.
Za beli sos oljuštite i sitno iseckajte luk, pa stavite u tiganj na srednju vatru sa mlekom, peršunom, izrendanim muškatnim oraščićem i biberom u zrnu. Lagano dovedite do ključanja, a zatim procedite u bokal.
Rastopite puter u tiganju na srednje slaboj vatri, a zatim umešajte brašno, dodajući i mešajući 1 po jednu kap mleka dok ne dobijete glatki beli sos. Pustite da provri, pa kuvajte nekoliko minuta pre nego što uklonite sa vatre. Sitno narendajte i promešajte veći deo parmezana, a zatim začinite po ukusu.
Kada istekne vreme, skinite bolonjez sa vatre, dodajte listove bosiljka i začinite po ukusu, ako je potrebno.
Da biste sastavili lazanje, stavite trećinu bolonjeza na dno posude, a zatim dodajte sloj listova za lazanje i trećinu vašeg belog sosa. Dodajte još jedan sloj bolonjeza i ponovite postupak još dva puta, završavajući slojem belog sosa.
Preostali parmezan sitno izrendati, pokapati uljem, pokriti folijom i staviti u rernu na 20 minuta.
Uklonite foliju i pecite još 30 minuta na roštilju/ventilatoru (na istoj temperaturi), ili dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Servirajte uz sezonsku zelenu salatu.
Comments (0)
There are no comments. Be the first and leave a comment.